Elektrarne – Net Metering

Sončna energija za samooskrbo = net-metering

1003983_482996895112281_1227996336_n

IZKORISTITE SONCE IN NE PLAČUJTE ELEKTRIKE.

1- Net – metering = neto meritev in obračun električne energije
Net – metering oz. neto meritev in obračun električne energije predstavlja drugačen pristop od dosedanjega sistema podpor proizvajalcem električne energije iz malih sončnih elektrarn. Omogoča samooskrbo gospodinjstev in podjetij z električno energijo.

2- Kako deluje?
Net – metering deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri.
Takrat, ko sončna elektrarna proizvaja več električne energie, kot je objekt troši, viške oddaja v omrežje (podnevi). Ponoči, ko sončna elektrarna ne proizvaja energije, pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja.

3- Kaj to pomeni za elektrodistributerje?

Za elektrodistributerje, na katere so priključeni objekti s sončnimi elektrarnami po sistemu net – metering, je zadeva ugodna. Podnevi, ko so tako imenovane špice porabe električne energije, objekti s sončno elektrarno praktično ne porabljajo električne energije. Možno je celo, da energijo oddajajo v omrežje. Ponoči ostaja stanje nespremenjeno.

Pomemben vidik je tudi razbremenitev omrežja. Pa ne samo to. Tudi finančen vidik je za elektrodistributerje ugoden: podnevi od objektov s sončnimi elektrarnami po sistemu net – metering prejemajo elektriko po nočni, nižji tarifi.

4- Obračunsko obdobje
Količina elektrilne energije proizvedene v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih je očitno večja kot pozimi. Zato mora obračunsko obdobje neto meritev zajemati celotno koledarsko leto. To tudi zagotavlja, da bodo na objektih postavljene sončne elektrarne optimalne zmogljivosti.

AKTUALNO – PRAVILNIK O TEHNIČNIH ZAHTEVAH NAPRAV ZA SAMOOSKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO IZ OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE – UL 1/2016, 8.1.2016

602376_10151104910351644_1878632253_n

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>